donderdag 19 december 2013

Mouton-Rothschild meer dan legendarisch

Château Mouton-Rothschild behoort tot een van de beroemde wijngaarden in de Bordeaux. Het Château Mouton-Rothschild ligt in de plaats Pauillac (Médoc), grenzend aan Saint-Estèphe. Naast Château Mouton-Rothschild ligt een evenzo beroemd wijngoed te weten Château Lafite-Rothschild. Aanvankelijk behoorde de wijngaard van Mouton tot het Château Lafite-Rothschild, maar werd halverwege de 18e eeuw verkocht als aparte eenheid. Het Château Mouton-Rothschild produceert mooie wijnen en kent en lange historie om te komen tot haar huidige status. Sind 1853 draagt Château Mouton-Rothschild haar huidige naam.

Hoe herken je een Mouton-Rothschild
We hebben het over een rijke, diepe, uiterst genuanceerd Pauillac. Opvallend is de volle rijpheid en herkenbaar aan zijn bouquet, meer specifiek ‘puur’ cabernet sauvignon. Het succes van de wijn wordt medebepaald door de manier van blenden. Op het domein van 74 hectare worden diverse druivenrassen gecultiveerd bestaande uit: cabernet sauvignon (80%), cabernet franc (10%), merlot (8%) en petit verdot (2%).

Hoe wordt wijn een Premier Grand Cru Classé
Pas sinds 1973 mag Château Mouton-Rothschild worden gezien als Premier Grand Cru Classé. Daarvoor werd het bestempeld als een Deuxième Cru Classé. De oorspronkelijke wijngaard van Mouton is regelmatig van eigenaar verwisseld totdat het in 1853 werd verkocht. De Engelse tak van de familie Rothschild kocht de wijngaard van meneer Thuret. Dit is ook het moment dat de nog altijd bekende naam werd gegeven aan de wijngaard. In 1922 heeft baron Philippe de Rothschild de leiding overgenomen van zijn vader. Hij is degene die heeft geijverd om in 1973 te promoveren tot Premier Grand Cru Classé. Hier ging een periode van meer dan 51 jaar lobbyen aan vooraf.

Visie van Philippe Rothschild en etiketten
Baron Philippe Rothschild had een eigen visie op botteling, die op het château moest gebeuren. Ook voor de presentatie van de wijnen had hij iets bijzonders in gedachten. Kunstenaars van naam en faam hebben voor de wijnen etiketten ontwikkeld. De meest bekende zijn Salvador Dali, Marc Chagall, Pablo Picasso, Andy Warhol, Keith Haring en Karel Appel. Prins Charles behoort tot een buitencategorie, maar ontwierp in 2004 het etiket. Als beloning ontvingen allen 24 kisten van de jaargang die zij hadden ontworpen.

Bijzondere oogstjaren
Ook Château Mouton-Rothschild kent goede en nog betere wijnjaren. De meest uitzonderlijke jaren zijn 1945 (legendarisch), 1947, 1953, 1955, 1959, 1961, 1970, 1982, 1986, 1995, 1998, 2000, 2003 en 2005. Wijnpromotor heeft regelmatig deze topjaren in het assortiment.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten